High Star Lane

Our clients (who are architects) requested an indoor-outdoor experience that would extend the living area with an outdoor room. However, after an exciting career opportunity required them to relocate and put their home on the market, we went back to the drawing board to quickly redesign this small, angular outdoor space to complement their late 1970s soft-contemporary home. This was accomplished with a stunning, but simple patio, patterned with linear score joints which step down to a large gravel seating area and firepit for entertaining. Pavers connect the space to the driveway with the same pattern. We also added an enlarged gravel courtyard off the kitchen. Planting is very textural to provide year-round interest.

“Our landscape designer Tanya Wilson, developed a clean edge and restrained landscape palette to complement the warm, modern palette of our home while balancing the budget. The greatest achievement was Tanya’s ability to retain the core elements of the landscape design despite the unfortunately abrupt scope reduction. Had the full scope (including pool area) been developed, the results would have been even more spectacular.” – Craig

“One thing I never accounted for is the light quality—the reflection of light on the concrete into the living room is incredible. It actually changes the house. Architecture is so fun.” – Jennifer

Location North Dallas, TX
Photography via Briggs Freeman

High Star Lane

Our clients (who are architects) requested an indoor-outdoor experience that would extend the living area with an outdoor room. However, after an exciting career opportunity required them to relocate and put their home on the market, we went back to the drawing board to quickly redesign this small, angular outdoor space to complement their late 1970s soft-contemporary home. This was accomplished with a stunning, but simple patio, patterned with linear score joints which step down to a large gravel seating area and firepit for entertaining. Pavers connect the space to the driveway with the same pattern. We also added an enlarged gravel courtyard off the kitchen. Planting is very textural to provide year-round interest.

“Our landscape designer Tanya Wilson, developed a clean edge and restrained landscape palette to complement the warm, modern palette of our home while balancing the budget. The greatest achievement was Tanya’s ability to retain the core elements of the landscape design despite the unfortunately abrupt scope reduction. Had the full scope (including pool area) been developed, the results would have been even more spectacular.” – Craig

“One thing I never accounted for is the light quality—the reflection of light on the concrete into the living room is incredible. It actually changes the house. Architecture is so fun.” – Jennifer

Location North Dallas, TX
Photography via Briggs Freeman